Werkwijze Bodycasting

Voorbereiding
We bespreken ter plaatse of in het atelier eerst wat je precies wil uitdrukken in jouw beeld. We oefenen ook even de gewenste pose van de handen of andere lichaamsdelen.

Het maken van de mal
Daarna wordt een mal gemaakt met een algenmengsel. Bij bodycasting wordt een mal gemaakt van het lichaam die alle lichaamsdetails bevat. Hiervoor wordt een huidvriendelijke en hypoallergene gel (bevat ook geen latex) gebruikt op basis van algen. Het algenmengsel is voor iedereen geschikt. Deze gel voelt zacht aan en neemt na een aantal minuten de unieke detaillering over waarna het zich tot een rubberachtige substantie vormt. 
Ook juwelen kunnen zonder problemen mee worden afgedrukt in de mal.

Het maken van de mal is absoluut niet pijnlijk of ongemakkelijk. Het is integendeel een fijne ervaring en duurt maar enkele minuten.  Zodra de vloeibare gel hard is geworden, liggen jouw lichaamsdetails vast en kan de mal verwijderd worden.

Bij het maken van een verticale mal, zoals voor een beeld van een of meerdere handen, worden de lichaamsdelen gedoopt in een grote pot alginaat en moeten deze enkele minuten stil worden gehouden.
Bij het maken van een horizontale mal, zoals voor een beeld van vele handen samen of een gezicht of torso, wordt de alginaatvloeistof met een spatel over de handen/het lichaam verspreid. Daarna volgt een steunkap van gips over de alginaat zodat de mal stevig blijft bij het verwijderen.

Het gieten van het beeld
Nadat de mal gedroogd is (dit duurt enkele minuten), wordt deze verwijderd. Jouw werk zit er nu op. 

In het Atelier wordt met de mal vervolgens een beeld gemaakt in kunsthars, porselein, gietsteen, beton of keramiek. Het beeld kan nu gaan uitharden. 

Elk materiaal heeft een andere look en andere eigenschappen (robuustheid tegen krassen en stoten, voor buitengebruik of binnengebruik, …). We bespreken de verschillende materialen zodat je kan kiezen welk beeld je wil.

Afwerking van het beeld
na uitharding is het beeld klaar om verder afgewerkt te worden naar jouw persoonlijke wensen. Elk beeld is uniek en wordt afgewerkt naar keuze: naturel, verguld, brons, kopertint, verzilverd-zwart, in een opvallende kleur, klassiek wit, glanzend of mat, ruw of gedetailleerd, verweerd, of verroest. 
Indien je wil kunnen kleine oneffenheden van de huid ook verzacht of geretoucheerd worden.

Werkwijze juwelen
in voorbereiding