Bodycasting

Wat is bodycasting

Bodycasting of lifecasting is het creëren van een driedimensionaal beeld dat een kopie is van het menselijk lichaam op ware grootte. Door deze techniek wordt een uniek beeld vervaardigd waarin rimpels, littekens en alle andere lichaamsdetails in 3D en op ware grootte worden vastgelegd. Ook sieraden en andere dierbare objecten kunnen worden vastgelegd in het beeld.

Na het maken van een mal van een deel van het lichaam, wordt een duurzaam beeld gegoten. Dit kan gebeuren in verschillende materialen zoals ondermeer gietsteen, kunsthars, porselein, … Daarna wordt het beeld verder afgewerkt naar jouw keuze: verguld, brons, kopertint, verzilverd-zwart, klassiek wit, glanzend of mat, ruw of gedetailleerd, verweerd, verroest, …

Bodycasting is heel geschikt om herinneringen (liefde, vriendschap, zwangerschap, geboorte, afscheid) tastbaar te maken.

bodycasting handbeeld gezin

Handbeelden

We doen en delen zoveel moois met onze handen, we gaan hand in hand, strelen, helpen, koesteren, omhelzen, verzorgen, creëren, ontdekken, maken muziek, dansen, ondersteunen,.… Elke levenslijn, rimpels, littekens, ze zijn een afdruk van ons leven. Al die details zijn zichtbaar in de handbeelden. Een handbeeld is een tof cadeau voor jezelf of voor een dierbare: een gezinsbeeld, een beeld van de handen van jouw (groot)ouders, een beeld van een vers huwelijkspaar, van nieuw leven, … De handbeelden worden gemaakt in kunsthars, porselein of gietsteen.

Als je wil kan het handbeeld verwerkt worden in een wandlamp, bureaulamp of stalamp. Of je kan het gebruiken om juweeltjes aan te hangen, handige sleutel- of brillenverzamelplek, kapstok, ...

Beeld van lippen of gezicht

Wil je een levensecht aandenken aan de lieve lippen van een geliefde of aan het door het leven getekende gezicht van een dierbare?
Ook dat kan met bodycasting. Atelier mirte maakt voor jou graag hiervan een uniek beeld.

Bodycast zwangere buik

Lichaamsbeelden

Misschien ben je wel trots op jouw lichaam en wil je graag een mooie herinnering aan de kracht van jouw lichaam?

Of groeit er nieuw leven in jouw buik en wil je jouw golvende lijf graag vastleggen in een beeld?

Mens sana in coropore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar soms moet je wel een lichaamsdeel laten wegnemen om terug gezond verder te kunnen leven. Een borstbeeld als herinnering kan je soms een beetje helpen als je bij borstkanker afscheid moet nemen van een stukje lichaam... Je bent welkom bij mij om dat afscheid in beeld te laten gieten.

italy, grado, urns

Creatief met beelden ​

... in voorbereiding 🙂

Werkwijze Bodycasting

Voorbereiding
We bespreken ter plaatse of in het atelier eerst wat je precies wil uitdrukken in jouw beeld. We oefenen ook even de gewenste pose van de handen of andere lichaamsdelen.

Het maken van de mal
Daarna wordt een mal gemaakt met een algenmengsel. Bij bodycasting wordt een mal gemaakt van het lichaam die alle lichaamsdetails bevat. Hiervoor wordt een huidvriendelijke en hypoallergene gel (bevat ook geen latex) gebruikt op basis van algen. Het algenmengsel is voor iedereen geschikt. Deze gel voelt zacht aan en neemt na een aantal minuten de unieke detaillering over waarna het zich tot een rubberachtige substantie vormt. 
Ook juwelen kunnen zonder problemen mee worden afgedrukt in de mal.

Het maken van de mal is absoluut niet pijnlijk of ongemakkelijk. Het is integendeel een fijne ervaring en duurt maar enkele minuten.  Zodra de vloeibare gel hard is geworden, liggen jouw lichaamsdetails vast en kan de mal verwijderd worden.

Bij het maken van een verticale mal, zoals voor een beeld van een of meerdere handen, worden de lichaamsdelen gedoopt in een grote pot alginaat en moeten deze enkele minuten stil worden gehouden.
Bij het maken van een horizontale mal, zoals voor een beeld van vele handen samen of een gezicht of torso, wordt de alginaatvloeistof met een spatel over de handen/het lichaam verspreid. Daarna volgt een steunkap van gips over de alginaat zodat de mal stevig blijft bij het verwijderen.

Het gieten van het beeld
Nadat de mal gedroogd is (dit duurt enkele minuten), wordt deze verwijderd. Vervolgens wordt de mal ingegoten met gietsteen, kunsthars, of porselein. Het beeld kan nu gaan uitharden. Na het drogingsproces wordt het beeld uit de mal gehaald. De mal zelf kan maar één keer gebruik worden.

Elk materiaal heeft een andere look en andere eigenschappen (robuustheid tegen krassen en stoten, voor buitengebruik of voor binnengebruik, …). We bespreken de verschillende materialen zodat je kan kiezen welk beeld je wil.

Afwerking van het beeld
Het beeld is nu klaar om afgewerkt te worden naar jouw persoonlijke wensen. Geen enkel beeld is hetzelfde en jouw beeld krijgt de afwerking die bij jouw smaak past: naturel, verguld, brons, kopertint, verzilverd-zwart, klassiek wit, glanzend of mat, ruw of gedetailleerd, verweerd, verroest, … Indien je wil kunnen kleine oneffenheden van de huid ook verzacht of geretoucheerd worden.